Online “Meet the author” bijeenkomst van 8 oktober 2024.
Logoscientia organiseert op dinsdag 8 oktober 2024 de eenentwintigste online “Meet the author” bijeenkomst. Deze bijeenkomsten zijn na aanmelding vrij toegankelijk voor logopedisten, logopediewetenschappers en andere geïnteresseerden. Tijdens deze bijeenkomsten bespreken wisselende auteurs hun gepubliceerde wetenschappelijk artikel. De bijeenkomsten duren ongeveer een uur en starten met een pitch van 5 tot 10 minuten door de auteur. Aansluitend wisselen aanwezige deelnemers met de auteur en elkaar van gedachten over het artikel en de toepasbaarheid van de inhoud in de praktijk.
Dit keer spreekt Rianne Brinkman over haar artikel Who am I now? A scoping review on identity changes in post-stroke aphasia (Rianne Brinkman, Karin Neijenhuis, Mieke Cardol en Carlo Leget)
Als inleiding op het artikel schrijft ze:
Een ontwrichtende gebeurtenis zoals een beroerte onderbreekt de continuïteit van het levensverhaal en kan leiden tot identiteitsveranderingen. Communicatie is cruciaal bij het hervinden van identiteit. Voor personen met afasie is het daarom een nog grotere uitdaging om hun identiteit opnieuw vorm te geven, wat hun psychosociaal welbevinden negatief kan beïnvloeden. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar identiteitsveranderingen bij mensen met afasie, omdat hun communicatieve beperkingen door onderzoekers vaak als een obstakel voor deelname worden gezien.
Om bestaande kennis over identiteit en identiteitsveranderingen bij mensen met afasie in kaart te brengen is een scoping review uitgevoerd. De zoektocht leverde 492 publicaties op uit verschillende databanken, waarvan er uiteindelijk 20 zijn geïncludeerd. Uit de analyse bleek dat er verschillende theorieën en definities van identiteit worden aangehaald in de publicaties maar dat er weinig uniformiteit is in hoe identiteit wordt gedefinieerd. Een terugkerend thema is dat identiteit vaak wordt gezien als een sociaal construct, waarbij mensen hun identiteit vormen door verhalen uit te wisselen. Taal en communicatie spelen een essentiële rol in dit proces. Op basis van de analyse van verschillende theorieën en de identiteitsveranderingen die in de literatuur worden genoemd, is het ‘Model van Narratieve Identiteit’ samengesteld. Dit model biedt een raamwerk waarin diverse theorieën over identiteit samenkomen. De belangrijkste boodschap is dat identiteitsvorming bij mensen met afasie een complex en doorlopend proces is, dat sterk wordt beïnvloed door hun taalstoornissen. Tijdens de revalidatie is voortdurende aandacht voor dit proces essentieel. Effectieve interventies zijn onder andere lotgenotencontact via afasiegroepen en het stimuleren van persoonlijke verhalen, bijvoorbeeld door middel van de Biografische Narratieve Interventie en het My Story-project. Het ‘Model van Narratieve Identiteit’ kan nuttig zijn om inzicht te krijgen in de dynamische aard van identiteit, aangezien het verschillende theorieën over identiteit integreert die in publicaties over identiteitsveranderingen bij mensen met afasie naar voren komen.
Ben je geïnteresseerd in deze studie / dit onderwerp? Heb je vragen of ideeën over de toepasbaarheid? Welke discussiepunten zou je willen inbrengen? Meld je aan via het onderstaande aanmeldformulier. Je bent van harte welkom!
De meeting wordt gehouden via Microsoft Teams* en start om 19:30 u. (Digitale inloop is vanaf 19:15 u.).
Voor deelname aan de meeting ontvangt u achteraf een certificaat met 2 niet geaccrediteerde punten.
Aanmelden kan t/m 4 oktober 2024.
* U kunt deelnemen via de Teams app of via uw web browser. De ervaring leert dat deelnemen via inbellen met de telefoon problemen geeft bij het volgen van presentaties. Logoscientia is op geen enkele wijze aansprakelijk, wanneer het niet lukt een verbinding tot stand te brengen. Geen ervaring met MS Teams? Op de website van Microsoft vindt u hier en hier informatie.
Aanmeldformulier “Meet the Author” bijeenkomst.
Inschrijven kon tot en met 4 oktober 2024. Helaas is de inschrijving nu gesloten.
Ben of ken je een auteur die recent een artikel heeft gepubliceerd? Meld diegene of jezelf aan bij secretaris@logoscientia.nl, dan nemen wij contact op!
Interesse in wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de logopedie? Je kunt je nog aanmelden voor de Dag van de Logopediewetenschap op 9 november 2024.